Get Adobe Flash player
Inapoi | Acasă | PACIENTI | Conditii de recoltare | Instructiuni pentru pacienti
 

Instructiuni pentru pacienti

Echipa CMMB vine in sprijinul dumneavoastra cu recomandari privind recoltarea, pastrarea si transportul probelor de laborator, dar si cu sfaturi utile si  practice atat de necesare pentru a nu compromite calitatea rezultatului.

In practica noastra ne-am intalnit destul de frecvent cu intrebari de genul :

Cand sa recoltez proba ?

Cum se recolteaza proba ?

In ce recipient sa recoltez si de unde sa iau recipientul ?

Pot sa pastrez proba pana a 2 a zi si in ce conditii ? 

Pot sa mananc inainte de recoltarea probei ?

Am incercat sa aducem  in randurile de mai jos raspunsuri la toate aceste intrebari.

Perioada optima de recoltare a produselor biologice (probe) este dimineata, in intervalul orar 07:00 – 10 :00.

Sunt si exceptii de la acesta regula: in cazul afectiunilor acute se pot recolta analize in regim de urgenta – hemoleucograma, PCR sau in cazul anumitor  hormoni ce trebuie recoltati la ora sau in ziua precizata de medicul curant (cortizolul, progesteronul etc).

Atunci cand urmati un tratament medicamentos intrebati intotdeauna medicul curant daca este nevoie sau nu sa opriti tratamentul pentru a recolta probe de laborator.

Recomandari utile pentru recoltarea probelor de sange

Recoltarea sângelui se face dimineaţa, înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci), pentru a nu denatura rezultatul analizei (glicemia, colesterolul sau trigliceridele), utilizand  eprubete specifice fiecarui tip de proba .

Alte analize sunt influenţate indirect de alimentaţie prin creşterea turbidităţii sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Atenţie!:
Există analize care necesită o perioadă mai lungă de repaus alimentar (chiar şi 12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă.

Va rugam sa respectati cu strictete recomandarile medicului !

Recomandari utile pentru recoltarea probelor de urina

Pentru recoltarea probelor de urina sunt necesare recipiente speciale de unica folosinta, sterile (urocultor sau eprubeta), cu capac etans, pe care le gasiti in receptia clinicii noastre sau sau le puteti  achizitiona de la farmacie.Pentru recoltarea la sugari se folosesc  pungi pediatrice de urina speciale cu banda adeziva.

Din urina emisa spontan se lucreaza urmatoarele analize: sumar de urina si urocultura.

Analiza SUMAR DE URINA se recolteaza din prima urina de dimineata, din primul jet.

Atenţie!:
Va rugam sa inchideti foarte bine recipientul  pentru a preveni varsarea, evaporarea sau contaminarea probei de urina! Puneti recipientul intr-o punguta de plastic pentru transport  si atasati un bilet cu mentiunea « sumar >

In acelasi mod recoltam urina pentru analizele  MICROALBUMINURIE  sau MERCUR URINAR

UROCULTURA se recolteaza din prima urina de dimineata, la mijlocul jetului, inainte de administrarea  antibioticelor .

Uneori, la indicatia medicului, se poate recolta si in timpul terapiei, mentionand denumirea medicamentului admninistrat .

Inainte de recoltarea urinei la adult si copil pentru urocultura, este necesara intotdeauna o toaleta riguroasă a zonei genito-urinare, cu apă şi săpun. Apoi este nevoie sa uscăm zona spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Urinati  o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei este indepartata) şi, fără să opriti urinarea,  colectati  în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu).

Atenţie!:
Pentru a preveni contaminarea probei  evitati să atingeti recipientul de zona genitală; de asemenea nu atingeti dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Inainte de recoltare la sugar curatati intai zona genito-urinară a copilului cu apă şi săpun. Nu se tamponează zona curaţată pentru a grabi uscarea; nu se aplică creme, uleiuri sau pudre pediatrice. Apoi se dezlipeşte banda protectoare din jumatatea inferioară a pungii pediatrice şi se fixează porţiunea adezivă anterior (în faţa) anusului.

In continuare se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar sa fie în interiorul pungii;

Atenţie!:
Se ataşează ferm de zona genito-urinară punga pediatrică de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urină sau contaminarea probei.

Imediat dupa ce copilul urinează în punga de recoltare(sau cât mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeşte şi se transportă la laborator în condiţii corespunzatoare.

Atenţie!:
Va rugam  inchideti foarte bine recipientul  pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină! Puneti recipientul intr-o punguta de plastic pentru transport  si atasati un bilet cu mentiunea « urocultura »

Din urina colectata in 24 h se lucreaza analizele :

GLICOZURIE,

AMILAZURIE,

ACID URIC URINAR,

PROTEINE URINARE,

SODIU, FOSFOR, CLOR, POTASIU , ZINC , PLUMB, CUPRU URINAR,

17 CETOSTEROIZI URINARI,

17 HIDROXICETOSTEROIZI  URINARI

CORTISOL LIBER URINAR :

Incepeti cu prima urina  de dimineata. Nu retineti  aceasta urina ! Notati ora inceperii si  apoi colectati  intr-un vas curat de 2- 3 litri toate emisiunile de urina pana la aceeasi  ora a  diminetii in ziua urmatoare, inclusiv. Omogenizati (prin agitare) urina recoltata; masurati /aproximati  intreaga cantitate; retineti  aproximativ 30-100 ml, in recipient de unica folosinta pentru urina. Proba se pastreaza  la 2- 8°C in timpul colectarii si ulterior, pana se lucreaza efectiv.

Atenţie!:
Specificati pe recipient cantitatea de urina aproximata de dumneavoastra in 24 ore.

Pentru dozare CUPRU evitati recipiente de sticla sau metal !

Pentru 5 HIAA (acid 5 hidroxiindolacetic urinar), CATECOLAMINE URINARE si METANEFRINE/NORMETANEFRINE urina trebuie acidifiata cu 15 ml HCl 6N. Recipientul si solutia se ridica de la sediul nostru

Atenţie!:
Este important  a  nu se consuma pe perioada colectarii: citrice, kiwi, banane, prune, tomate, ciocolata ;

Pentru ACID VANILMANDELIC, ACID HOMOVANILIC si CATECOLAMINE URINARE urina pe 24 h trebuie acidifiata cu 15 ml acid acetic glacial;

Atenţie!:
Este important  a nu se consuma pe perioada colectarii: ceai, cafea, vanilie, cacao, ciocolata. Evitati efortul fizic intens, stressul si postul alimentar cu 2-3 zile inainte de efectuarea analizei .

Pentru TESTUL ADDIS  faceti intai  toaleta zonei genitale cu apa si sapun si apoi aruncati  prima urina de dimineata, ramaneti apoi in pat si recoltati urmatoarea urina  intr-un recipient la un interval de 3 ore, fara sa consumati  lichide in tot acest timp. Masurati cantitatea de urina emisa sau aproximati,  agitati si puneti  o mostra intr-un urocultor.

Atenţie!:
Va rugam specificati pe recipient cantitatea de urina aproximata de dumneavoastra! Va rugam  inchideti foarte bine recipientul pentru a preveni vărsarea, evaporarea şi contaminarea probei de urină! Puneti recipientul intr-o punguta de plastic pentru transport  si atasati un bilet cu mentiunea « TEST ADDIS »

Cele mai frecvente erori, în cazul testelor efectuate din proba de urină din 24 ore, se datorează unei incorecte recoltări sau conservări a acesteia.

Recomandari utile pentru recoltarea materiilor fecale:

Recoltarea probelor de materii fecale pentru analizele

EXAMENCOPROPARAZITOLOGIC,

HEMORAGII OCULTE,

DEPISTARE ANTIGEN GIARDIA,

DEPISTARE ANTIGEN HELICOBACTER PILORI,

COPROCITOGRAMA

se face in recipiente speciale, de unica folosinta (coprorecoltoare) fara mediu de transport, puse la dispozitia dumneavastra in receptia clinicii  sau se pot achizitiona si de la farmacie. Cu ajutorul linguritei din dotarea recipientului, prelevati materii fecale cu mucozitati,  eventual cu urme de sange din diferite zone, dar nu mai mult de 4-5 lingurite.

Atenţie!:
Atunci cand  proba nu poate fi adusa in timp util in laborator (maxim 2 h) aceasta se poate pastra la 2- 8°C timp de 24 h  in coprorecoltorul cu mediu pentru testare!

Inainte de recoltarea materiilor fecale pentru  PROBA DE DIGESTIE este necesara o dietă specială prealabilă recomandata de medicul curant .

Recoltarea probelor de materii fecale pentru COPROCULTURA se face in recipiente speciale, de unica folosinta (coprorecoltoare) cu  mediu de transport, puse la dispozitia dumneavastra in receptia clinicii, sau care se pot achizitiona si de la farmacie.

Prelucrarea probelor se va  face in max. 2 h daca au fost recoltate in recipiente fara mediu de transport. Daca s-au recoltat in recipiente ce contin mediu de transport Cary-Blair, ce asigura o buna viabilitate a patogenilor intestinali bacterieni, probele pot fi pastrate pana la 24 h la temperatura camerei.

Atenţie!:
Nu lasati la Indemina copiilor recipientele cu mediu de tranport, intrucat  produsul contine conservanti !

Recoltarea probelor pentru exsudat faringian

Recoltarea exsudatului faringian se  face dimineata, pe nemancate si fara periaj dentar, inainte de administrarea unui antibiotic sau la o saptamana  dupa terminarea tratamentului. Dacă aceste condiţii nu pot fi respectate putem totuşi efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.

Recoltarea probelor din secretii vaginale/col/uretrale.

Inainte cu 48 h de recoltarea analizelor :

Secretie vaginala

Secretie vaginala  pentru determinarea Chlamydiei trachomatis, Mycoplasmei /Ureaplasmei, Papilloma virus (HPV)

examen citologic  cervico-vaginal Babes Papanicolau

trebuie sa evitati  contactul sexual sau  lavajul vaginal,  recoltarea probei in perioada menstruala, folosirea tampoanelor intravaginale, administrarea diverselor geluri, creme si tratamente intravaginale.

Atenţie!:
Se recomandată recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecţiilor, după tratarea acestora!

Recoltarea probelor din  Secretii uretrale se face dimineata, inainte de mictiune.

Recoltarea probelor din sperma

Inainte de recoltarea SPERMOGRAMEI  va recomandam sa aveti o o perioadă de abstinenţă sexuală de 3-5 zile. De asemenea este indicat sa nu folositi  prezervativ pentru recoltare.

Atenţie!:
Cu o săptămână înainte de recoltare opriti  medicatia, daca acest lucru  este posibil, numai cu acordul medicului curant .

In vederea recoltarii aveti nevoie de un recipient  steril (urocultor cu gura larga). Pentru a nu altera calitatea probei acesta se recolteaza la sediul clinicii sau se  transporta la laborator în max. 30 de minute – 1 h de la emisie, la o temperatură  de 37°C/apropiata de temperatura corpului. Pentru a pastra temperatura de ~ 37°C recipientul se aduce in contact cu pielea pe tot parcursul transportului !

Probele trebuie sa ajunga in laborator pina la ora 12:00 dimineata, de luni pina vineri inclusiv. In zilele de sambata nu se primesc probe pentru efectuarea spermogramei.

Rezultate concludente se obţin în urma recoltării prin masturbare. Daca din motive psihologice sau religioase această metodă nu este accesibilă se acceptă şi proba recoltată prin metoda contactului sexual întrerupt.

Atenţie!:
Proba pentru spermocultura dupa recoltare nu se pastreaza la frigider, ci la temperatura camerei !

 
sus

Newsletter

Intreaba medicul

SEO monitor